Team:Wageningen UR/Outreach

From 2011.igem.org


Building a Synchronized Oscillatory System

Introductie


Het Wageningen UR-iGEM-team van 2011 heeft veel aandacht besteed aan outreach. Wij vinden het belangrijk dat mensen weten wat synthetische biologie inhoudt. Kennis kan zorgen dat mensen minder bang zijn voor nieuwe technologie en dat ze meer geneigd zijn innovaties op het gebied van syntetische biologie te aanvaarden. We ontdekten dat veel Nederlandse middelbare scholieren wel enige kennis hebben over biotechnologie, maar dat er maar weinig weten wat synthetische biologie is. Synthetische biologie is dan ook een relatief nieuw vakgebied binnen de biologie, en wat scholieren erover leren, verschilt sterk van school tot school.

Voor de acceptatie van biotechnologie en synthetische biologie is het belangrijk dat er les over wordt gegeven. Wetenschappers vergeten gemakkelijk dat hun werk beangstigend kan zijn voor mensen die weinig over synthetische biologie weten. Sommige mensen zijn bang dat genetisch gemodificeerde organismen de wereld kunnen overnemen, of dat ze ziek worden als ze genetisch gemodificeerd voedsel eten. Om onderzoek en vooruitgang in deze vakgebieden transparanter te maken, moeten wetenschappers er meer tijd aan besteden hun werk uit te leggen en mensen te informeren.

Met outreach probeerde ons team deze transparantie te verhogen. We hebben een nieuwe manier gevonden om synthetische biologie onder de aandacht van scholieren te brengen. Op deze pagina van de wiki is informatie te vinden over alle outreach-activiteiten die het Wageningen UR-team heeft ondernomen.

We hebben enkele basisscholen bezocht om gastlessen te geven over bacteriën en schimmels. Op een van de basisscholen hebben we een mini-iGEM-competitie gehouden, genaamd MiniGEM, waaraan 275 kinderen meededen.

Ook hebben we les gegeven op middelbare scholen, om de leerlingen uit te leggen wat synthetische biologie is.

Drawing kids.JPG